Elin Nilsson
Cykla tillsammans med vänner, helt själv i full koncentration, i solsken eller regn. Det spelar ingen större roll, för Elin är det själva glädjen till cyklingen som gör en bra dag. Att cykla DH ger både en adrenalinkick, frihetskänsla och en känsla av att man alltid kan bli bättre.
Elin är född och uppvuxen på Rörö, en liten ö med 300 invånare i Göterbors norra Skärgård. 2006 flyttade hon till Åre för att börja gymnasiet med inriktning på hotell- och restaurang. Och här blev hon kvar och jobbar idag på Åre Skidsport och även som cykelguide på sommaren.
Downhill började hon med redan 2010. Sommaren 2014 guidade och coachade Elin cykling under InspireUs sommarcamps och året därefter gick hon via PMBIA (Bike Instructor Association) en cykelguideutbildning.
Teknik är något som ligger Elin varmt om hjärtat. Att få en förståelse för vad man gör på cykeln för att man ska kunna få ut mer av cyklingen. Själv började hon direkt med DH och nackdelen med det var att hon inte riktigt lärde sig grunderna på ett bra sätt från början.
– Downhill är så förlåtande med all dämpning och fjädring så går liksom att ”fuska” sig nerför berget.
Så med uppmaning av pojkvännen Robin Wallner köpte Elin en stigcykel/hardtail och började helt enkelt att lära sig grunderna och tänket på platt mark.
Har du inte tekniken så kommer du bara till en viss nivå och du kommer inte att kunna behärska farten. Kan du inte ta en kurva på en grusplan så kommer du definitivt inte att kunna göra det i parken.
Under några somrar körde Elin Svenska Enduro Serien, dels för att utmana sig själv och för att utvecklas som cyklist. Men även för att inspirera andra tjejer och visa att det inte är livsfarligt att ställa sig på startlinjen. Man märker en ökning av tjejer i Åre Bike Park vilket är jättekul men det är fortfarande väldigt få som tävlar.
– Det är roligt att komma upp på Åreskutan och kör en kombination av leder ner. Min favoritkombination är att börja med 1000 metern – övre delen på Shimano – in i Västra – ta Solstigen och avsluta med Tjärnis. Då får man med allt, stora klipphällar, hopp och lek, rötter och brant cykling.
Den perfekta cykeldagen för Elin börjar med en tidig start i parken för att sedan köra intensivt fram till lunch. Så få stopp som möjligt, snacka kan man göra sen. Det är kul att bara få köra på. Det är riktigt härligt att vara ute en sensommardag när luften är lite klarare, lugnet har lagt sig och alla bybor är ute. Och så avsluta dagen med skönt häng och glass på Grädda.
Cyklingen är inte så väderberoende. Även om det regnar kan man köra. Då är de naturliga lederna att föredra, då de inte blir lika hala. Det blir kul bara man tar sig ut. Det är själva glädjen i cyklingen som gör en bra dag.
– Jag cyklar lika gärna själv som tillsammans med andra. Vill man så träffar man alltid cykelkompisar bara man rullar ut till VM:6an.
Varför ska man komma till Åre och cykla downhill?
– Det är en otroligt häftig cykelmiljö som inte finns någon annanstans i Sverige. Det är högalpin terräng och väldigt hög klass i bike parken med varierande åkning. Och så är det enormt vackert på sommaren. Tempot är lugnare och det är en familjär känsla. Det är lugnt, skönt och mysigt på sommaren!
Vad är det bästa med Åre?
– Det är så tydliga årsväxlingar och som också är kopplade till olika aktiviteter. Man cyklar inte året runt här utan var sak har sin tid. Man byter aktivitet för varje årstid. Det gör att man får en unik vardag med stor variation vilket är sjukt häftigt och lyxigt.
Vad gillar du att göra i Åre när du inte cyklar?
– Som före detta västkustbo älskar jag att bada! Det är skoj att bada vid hopptornet och ha ett härligt häng. Ullån uppe vid Ullådalen häftigt och där får man också lite klippor. Annars gillar jag att ta mig ut på fjället på islandshäst.
Tre cykeltips från Elin:
• Cykla med personer som du blir inspirerad av och med cyklister som är bättre än dig själv. Dela erfarenheter med varandra.
• Våga testa nya saker och våga göra fel.
• Anlita en guide och gå en teknikkurs. Att lära sig grunderna från start gör att du får ut mycket mer av cyklingen. Och minskar skaderisken avsevärt.
Träningstips för DH:
• Bålträning. Med en stark bål orkar du cykla längre.
• Kondition. DH är betydligt mer konditionskrävande än vad man tror.
• Vader. Det är stor belastning på vaderna.
Senast uppdaterad 4 juni 2018