Josefine Ahlstöm
Foto: Jonas Kullman
Efter många år av cykling på hög nivå och tusentals timmar på sadeln har Josefine landat i att det bästa med landsvägscykling helt enkelt är att det är skönt att komma ut. Det är en enkel och härlig träningsform med fart och ger en fantastisk frihetskänsla.
Josefine växte upp i Huskvarna i en inbiten cykelfamilj med en pappa och bror som tränade och tävlade i cross country. Redan som 11-åring körde Josefine sin första XC-tävling och tävlandet fortsatte fram till 20-årsåldern. Gymnasietiden spenderades på Skara cykelgymnasium med otaliga träningstimmar på både landsväg, XC och med tävlingar på helger.
Under junioråren fick Josefine möjlighet att köra en omgång med juniorlandslaget på både XC och landsväg. Efter alla år av intensivt cyklande på hög nivå valde Josefine att ta en paus och kliva av elitsatsningen.
Efter ett drygt år från sporten började dock cykelsuget sakteliga att komma tillbaka. Men nu var det inte tävlandet och snabbheten som var i fokus utan snarare ett skönt sätt att komma ut. 2015 gick flyttlasset till Åre för att påbörja eventutbildningen på Campus Åre. Och självklart fick cyklarna hänga med.
Här i Åre är cyklingen mycket mer avslappnad och man anpassar sig efter varandra så att alla kan vara med.
Fördelen med att cykla landsväg är att man inte behöver lika mycket teknik som till exempel att cykla XC på snåriga skogsstigar. Det är i princip bara att trampa på och lägga sig bakom andra för att minska luftmotståndet. Då kan man vara lite mindre tränad men ändå hänga på.
– Ett härligt cykelminne är en kvällstur jag gjorde nu i våras till Vålådalen. En tur på strax över tre timmar med en liten avstickare till Nulltjärn. På väg hem sprang det renar över vägen på ett ställe och det var en fantastisk solnedgång som färgade hela himlen rosa bakom fjällen.
Favoritrundan i Åre är vägen upp till Copperhill som är riktigt skön eftersom den är relativt nyasfalterad. Väl uppe är det härligt att njuta av utsikten och sen kan man nöta utförkörningsteknik på vägen ner. Roligast är att cykla tillsammans, dels för att man kan småsnacka under tiden men även för att man motiveras att trampa på lite extra.
Beskriv den perfekta cykeldagen!
– En perfekt cykeldag börjar med att trampa vägen upp till Ullådalen, rulla ner igen och sedan vidare till Tännforsen via gamla vägen genom Duved. Gärna en paus vid Tännforsen för att både fika och spana in det mäktiga fallet innan det är dags att cykla tillbaka till Åre. Dagen avslutas med en afterbike med cykelkompisarna på en av byns alla uteserveringar.
Vad är det bästa med Åre?
– Det finns alltid något att göra och folk som är peppade på att hitta på saker. Det finns aktiviteter och sker att göra oavsett årstid. Vädret är väldigt omväxlande men kör man efter ”kläder efter väder principen” så finns inga hinder för att komma ut och ha roligt.
Vad gör du i Åre när du inte cyklar?
– Jag springer eller går gärna runt Totthummeln så fort det blivit snöfritt. Höstarna kan vara magiska när det går tajma soluppgången innan jobbet. Vintern spenderats helst på fjället i skidsystemet eller gåendes på topptursskidor.
Senast uppdaterad 1 juni 2018