Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer om våra cookies.

Pål Hammar Rognøy

Foto: cherryinger.com

Jag tror att jag kunde hållit på med många andra sporter i stället för skärmflygning men det var skärmflygning jag blev riktigt bra på. Och det är skärmflygning som fortfarande är roligt efter 20 år.

Innan jag började med skärmflygning var jag inte jätteintresserad av att upptäcka världen, men på grund av alla tävlingar runt om i hela världen har jag fått upptäcka just alla delar av världen. Och då inte de typiska turistställena, utan mer de konstiga hålorna runt omkring som är bra för skärmflygning – inte paraplydrinkar och solfaktor 50.

Det som är det bästa med att flyga skärm är också att den ger lite olika saker beroende på vilken typ av flygning jag sysslar med.

  • Vid akrobatikflygning, som är den typen av flygning jag gör mest av, handlar det om att lära nya trick, nya manövers, och glädjen över att mästra olika svårigheter. Känna att man kan övervinna både rädsla och tekniskt svåra kullerbyttor.
  • Vid distansflygning får man en annan typ av mästringsglädje när man använder naturens krafter till att hålla sig uppe i många timmar och glida iväg flera mil, utan någon hjälp av motorkraft. Bara använda naturens egna uppvindar och hjärnans förmåga att läsa av väder och terräng.
  • Den sista är glädjen i att lära andra flyga eller se glädjen hos passagerare när man flyger tandem.

Skärmflygtips

  • Är man ute efter långa distanser ska man komma till Åre i slutet av april eventuellt i maj när snön har smält tillräckligt så man kan ta sig upp på Hummeln igen. Åre är den plats i Sverige där det har tagits flest distansrekord de senaste fem åren.
  • Är man mer intresserad av akroövningar och akrobatik ska man komma efter midsommar när högzon öppnar för sommaren så man får lite extra höjd över vattnet. Sen är det bara att stanna tills liftarna stänger för säsongen.

Min Årestory

Jag kom till Åre den fantastiska påsken 2005. Flyttade från Stavanger i sydvästra hörnet av Norge och lämnade guldet (oljan) för att flytta hit till de gröna skogarna. Egentligen kom jag till Åre av två anledningar. För det första kom min livs kärlek härifrån. För det andra så är Åre bästa stället i Skandinavien om man vill leva för och av skärmflygning. När jag sedan efter några år började drömma på svenska fattade jag att jag var stuck.

I Åre finns allt. Det är som ett urbant skogsliv.

Var annars än i Åre kan man bo mitt i obygden och samtidigt få kaffe från världens bästa barista? Och sen är flygningen fortfarande den viktigaste delen i mitt liv och då är Åre perfekt. Med skidliftar till toppen sommar som vinter och landningen ända nere vid vattnet – 900 fallhöjdsmeter. Och som förälder till barn i Åre är faktiskt en av anledningarna till att jag vill bo kvar här kooperativa fritids på Åre skola. De tar verkligen tar ansvar för att lära barnen i Åre vad ett aktivt liv i Åre verkligen går ut på. Eldskola, grottkrypning, klättring, zipline, skidåkning – you name it. Det är världens bästa fritids.

Mina Åretips

Det är svårt att vara skärmflygare i Åre och inte rekommendera på det starkaste att göra ett tandemflyg från Skutan. Annars är jag så insyltad i skärmflygvärlden att jag verkar ha missat alla andra guldkorn från Åre. Men vad jag har fattat så är det närmast omöjligt att ha tråkigt i Åre om man gillar lite äventyr. Och då tar jag som en självklarhet att man redan har ätit hemgjord glass på Grädda.

Pål jobbar under sommar- och vinterhalvåret som tandempilot och instruktör på Skysport i Åre. Han tävlar för svenska landslaget i skärmflygning och har flera SM- och NM-vinster bakom sig. 

Senast uppdaterad 11 juli 2017

Kategorier

Folket Upptäck