Fröå Gruva – en resa i tiden

Fröå Gruva är en kombination av flera anläggningar och torp, en unik miljö med gruvor, varphögar, odlingslotter och betesmarker. Gruvbyn ligger ljuvligt vackert vid Åreskutans östra sida. Stigarna är många, varphögarna intressanta med kopparblänk här och där. Och fikat på Bergstugan är fantastiskt.

Den historiska koppargruvan Fröå Gruva ligger vackert belägen vid Åreskutans östra sida. Den sattes i drift 1744 och brukades fram till 1919. Idag är gruvområdet återuppbyggt och tillrättalagt för att du som besökare ska kunna ta del av arbetet som utfördes här.

1990 beslutade man att återuppbygga gruvbyn och det sinnrika vattensystemet rekonstruerades. Ett vattenhjul med diametern 9,5 meter står i den ursprungliga hjulgropen från 1859. Hjulet driver en 200 meter lång stånggång, som i sin tur håller två pumpar i gång i Drottninggruvans schakt.

Gruvkanalen, som färdigställdes 1859, har rensats och akvedukten, som leder Fröåns vatten till Fröåtjärn för att magasineras, har återuppförts.

Torp och byggnader

Runt gruvan växte ett gruvsamhälle fram och många av husen står kvar än i dag. Ett enkelt sätt att sätta sig in i 1800-talslivet i den lilla byn är helt enkelt att ta en tur längs Torprundan (led 224). På flera av husen finns informationsskyltar som berättar om byggnaderna och områdets historia.

Guidade turer och fika

Under sommaren brukar gruvan hålla öppet med guidade turer. Du kan även utforska lämningarna av de gamla kanalsystemen på egen hand, receptionen tillhandahåller kartor. Från Fröå Gruva utgår flera fina vandringsleder vidare upp på fjället och vid gruvområdet finns både grillplats med vindskydd och förnämlig fikaservering i Bergstugan.

Senast uppdaterad 10 september 2024