Vett och etikett för cyklisten

Foto: Jonas Kullman

Cykla är både väldigt roligt och en härlig naturupplevelse men det gäller att ha koll på vad som gäller kring regler, säkerhet och eget ansvar. Här listar vi de viktigaste sakerna du bör ha koll på. 

Downhillcyklistens ABC

# All cykling sker på eget ansvar
Välj cykelleder utifrån din egen kunskapsnivå och erfarenhet. Cykla med omdöme och anpassa farten efter terräng och din egen förmåga.

# Visa hänsyn mot andra trafikanter
Vandrare och andra trafikanter kan förekomma på cykellederna. Sakta ner vid möte och omkörning, gör dom uppmärksam på att du vill passera. Den som kommer uppifrån/bakifrån har alltid väjningsplikt. Var särskilt uppmärksam där leder går ihop eller korsar varandra. Hjälpa andra som har råkat ut för en olycka.

# Anpassa farten
Se till att kunna stanna i oförutsedda hinder. Tänk på att underlagets egenskaper förändras i olika väderlek.

# Visa respekt för naturen
Det är endast tillåtet att cykla på godkända cykelleder. Stör inte djur, skräpa inte ner. Naturlig terräng är känslig.

# Det är cyklistens ansvar att känna till reglerna
Följ skyltar och anvisningar för liftåkning och cykling. Brott mot reglerna kommer beivras, Om cyklingen sker utanför godkända cykelleder har liftanläggningen rätt att makulera liftpasset.

# Hjälm är obligatoriskt
Utöver obligatorisk hjälm rekommenderas skyddsutrustning såsom ryggskydd, knäskydd och armbågsskydd.

# Berusade och drogpåverkade personer avvisas
Alkohol och droger försämrar omdöme och prestationsförmåga vilket ökar riskerna för all som vistas inom anläggningen.

# Cyklisten är ansvarig för för sin cykel
Det är cyklistens ansvar att cykeln inte smutsar ner eller skadar andra personer, liftarna eller andra faciliteter.

Se filmen för tips till din första dag i cykelparken

Tips och råd för XC

# Cykla bara på markerade leder
Den naturliga terrängen är känslig, cykla bara på markerade leder. Undvik att störa djuren och skräpa inte ner. Tänk utifrån allemansrättens ”inte störa – inte förstöra”

# Visa hänsyn
Vandrare och andra trafikanter kan förekomma på cykellederna. Sakta ner vid möte och omkörning, gör dom uppmärksamma på att du vill passera. Fotgängare har alltid företräde i naturen och en cyklist ska alltid sakta ner och väja för fotvandrare och löpare. Den som kommer uppifrån/bakifrån har alltid väjningsplikt. Var särskilt uppmärksam där leder går ihop eller korsar varandra. Du som cyklist är ansvarig för din cykel, se till att inte smutsa ned eller skada andra – anpassa farten efter andra och din egen förmåga.

# Vid olycka/skada 
En upp-och-nervänd cykel markerar skada, sakta in, visa hänsyn och hjälp till vid behov. För att undvika olyckor stanna där andra lätt kan se dig. Hjälp alltid till vid olyckor. Ur säkerhetssynpunkt bör en i sällskapet alltid ha med sig första hjälpen-kit och reparations kit med slang, pump, däckavtagare och multiverktyg.

# Anpassa farten
Att stanna bakom krön, kurvor och branta backar är det särskilt olämpligt. Anpassa också farten så du har möjlighet att kunna stanna för oförutsedda hinder. Tänk på att underlagets egenskaper förändras i olika väderlek. Var extra uppmärksam på att de spänger som är utplacerade kan vara hala, framför allt om det regnat.

# Säkerhet och fjällvett
Skillnaden mellan en bra och dålig fjällupplevlse är ibland hårfin, tänk noga över dina val och din packning. Anpassa din tur efter dagsformen och var ärligt mot dig själv. Klä dig rätt. Är du osäker är det bästa att fråga någon erfaren. Slutligen kontrollera alltid din cykel innan turen. Prova att hjulen snurrar och sitter fast. Dubbel kolla kedja, däck och styre. Avslutningsvis provbromsa innan du ger dig av så att bromsarna fungerar korrekt.

# För längre turer
Om du väljer en längre tur som tar dig upp på kalfjället eller långt bort från boende krävs en mer genomtänkt klädsel. Tänk på att leden kan vara blöt och att väder och vind kan ändras fort. Undvik bomullskläder, då de drar åt sig fukt och blir kalla när de blir blöta. Vid längre turer är det bra att plocka med växelöra samt reservkedja, kedjelås och en extra slang.

Se filmen för tips till din första dag i cykelparken

Senast uppdaterad 4 april 2024