Foto: Anette Andersson
Allemansvett och etikett
I Sverige har vi den lyxiga rätten att vistas i princip fritt i skog och mark, att plocka bär och svamp, tälta och göra upp lägereldar tack vare Allemansrätten. Men det finns ett annat begrepp som är minst lika viktigt: Allemansvett. Här får du tips på hur du vistas på ett bra sätt i naturen.
Fler och fler människor hittar ut i vår underbara natur och vill njuta av den på skidor eller kängor på fötterna eller från cykelsadeln. När vi blir fler som vistas i skog och mark är det också viktigt att veta hur vi är goda besökare i naturen. Här nedan hittar du saker som är bra att tänka på.
Packa och ät både smart och gott
Det mesta smakar godare när man får äta ute och det går att packa en smarrig matsäck utan att få med sig en massa onödigt skräp i naturen. Förbered och tänk igenom hur ni tänker packa och äta redan när du handlar och packa maten i återanvändningsbara lådor, burkar och flaskor som du tar med hem efteråt så slipper du bära med dig onödigt plastskräp. Undvik portionsförpackade mellanmål och drycker om du inte vill bära med dig kladdiga förpackningar hem igen. Bestick, koppar och fat finns att köpa fina i trä, lättmetall eller plast som är lätta att bära och går att diska och använda många gånger. Ha alltid med en påse att packa det som blivit kladdigt i och som du kan stoppa i ryggsäcken utan att smutsa ner övrig packning.
Lämna inget efter dig
Skräp är allt som inte fanns i naturen innan vi kom dit. Det vanligaste skräpet vi lämnar efter oss är saker som plastpåsar och fimpar som kan utsöndra farliga ämnen i hundratals år. Skräp kan ätas upp av djur som i värsta fall skadas och dör. Dessutom ser det inte så trevligt ut för nästa besökare på den fina plats du njutit av. Så här kan du hjälpa till att undvika nedskräpning:
☘️ Ta med en extra soppåse att packa ner ditt skräp i för att ta med hem – om du orkade bära upp den fulla förpackningen på fjället är det ingen konst att bära ner den tomma igen.
☘️ Glömde du ta med en påse för ditt skräp? På ledcentralerna för vandring kring Åreskutan hittar du påsholkar där du kan ta en påse vid behov och samla skräp i för att ta med hem.
☘️ Hittar du andras skräp på turen? Gör alla en tjänst och ta det med tillbaka till en soptunna. Skräp föder skräp, men får vi vistas i ren natur blir det lättare att göra rätt. Se dig om så att du inte glömt eller tappat något när du går.
☘️ Snusar eller röker du? Ta med dig något att stoppa ner din prilla/fimp i så du sen kan slänga där den hör hemma – i soptunnan.
☘️ Både människor och våra husdjur har naturbehov att uträtta, se till att det görs med omtanke om andra. Finns inga toaletter i närheten av där du är så välj en avskild plats i naturen där andra inte riskerar att trampa. Håll dig en bra bit från vattendrag så undviker du att dricksvatten och badplatser kontamineras med mikroorganismer. Ta med en liten spade så kan du gräva ner både eget och hundens bajs, då slipper du bära hem det i en bajspåse. Glömde du både spade och bajspåse? Då är det bättre att lämna kvar högen, men ta bort den från stigen eller leden. Och snälla, lämna inga fulla bajspåsar kvar i naturen, inte ens ”nedbrytningsbara” påsar försvinner.
☘️ Var ska jag slänga skräpet efter turen? Om du hyr boende av någon boendeanläggning eller uthyrare i Åre hittar du information om sophantering i boendet. Återvinn det som går i någon av kommunens avfallsstationer. Är du gäst över dagen i Åre kommun och vill bli av med skräp så kan du köpa en speciell sopsäck och sedan lämna tillbaka den fulla säcken på anvisade stationer.
Bruka utan att förbruka
Allemansrätten innebär lika mycket ett ansvar som en rättighet för oss som tycker om att vara i naturen. Vill vi kunna fortsätta med det behöver vi vårda den resurs vi får låna och se till att den håller över tid. I fjällen har naturen kortare växttid än på andra håll på sig att reparera skador som människan trampar upp vilket riskerar mer permanenta skador på växtligheten kring vandringsleder. Många åtgärder görs för att vi ska kunna vistas i fjällnära natur utan att skada den. Markerade leder och spänger är ett sätt att skydda känslig mark från att skadas av t.ex. vandrare och cyklister. Gå på spången, inte bredvid eller runt så undviker du att trampa upp ett bredare spår runt blöta delar av en led. Ibland är leder stängda, då handlar det oftast om att de tagit stor skada och behöver åtgärdas för att inte förstöras permanent. Välj en annan tur för dagen så respekterar du naturens återhämtning.
Njut av fjällens flora
Växtligheten är också skör och därför ska man inte till exempel plocka lavar, bryta levande kvistar eller plocka blommor man inte vet vad det är. Det finns stor chans att se fridlysta växter – till exempel orkidéer. Köp en bok om fjällflora och lär dig känna igen olika arter. Njut av dem där de står, där är de som vackrast!
Undvik trängsel
När vi är många på samma ställe bidrar vi omedvetet till ökat slitage på skog och mark. Kanske du kan hitta ett helt nytt hjortronställe och skapa ditt alldeles egna och unika naturminne? Fråga lokalbor och sök i kartor efter nya skid- och vandringsområden för din utflykt. Om du kommer till en parkering och ser att det är fullt, var försiktig med var du parkerar så att du inte blockerar vägen för räddningsfordon och andra viktiga transporter.
Låt djuren vara i fred
Ren, räv, ripa, fjällämmel, rovfåglar, sork och älg är bara ett urval av alla de djur som man lätt kan få syn på i vår fjällvärld. Vi bör alltid hålla avstånd och låta dem vara men under våren och sommaren gäller det att visa extra mycket hänsyn då fjällen är djurens barnkammare då.
- Håll alltid din hund kopplad. Även den lydigaste av fyrfota vänner kan reagera på oväntade sätt i nya miljöer. Och även den minsta av hundar kan få för sig att jaga andra djur.
- Håll avstånd till alla djur, oavsett de har ungar eller inte och oavsett tid på året. Skrämda djur kan lämna sina ungar och stressade djur kan råka illa ut genom att söka sig till exempelvis trafikerade vägar.
- Ensamma ungar är sällan övergivna. Mamman är mest troligt i närheten och du ska därför inte gå fram till ungarna.
- Ta gärna bilder, men på behörigt avstånd.
- Låt bon, ägg, iden och gryt vara ifred – även om de ser tomma ut kan vi störa om vi går för nära.
- Ovanför trädgränsen häckar fåglar som ripor på marken, i låga buskar och på klippavsatser. Undvik därför att gå i buskage och att ta kvistar därifrån.
Fler tips!
Här hittar du fler tips om hur du går på toa utomhus, hur du diskar på rätt sätt och hur du går natursnällt.
Här hittar du generell information om nedskräpning från Åre kommun >>
Har någon lämnat större mängder skräp i naturen? Åre kommun har en sida där du kan anmäla allt från nedskräpning till icke fungerande gatubelysning. Här kan du felanmäla till Åre kommun >>
Visa allemansvett du också. Tillsammans kan vi göra skillnad för vår natur. Tack för att du bidrar!
Senast uppdaterad 15 augusti 2023