Resan mot ett hållbart Åre

Den hållbara visionen för Åre, samt Åre Destinations uppdrag för platsen Åre, är att skapa förutsättningar för Åres företag att verka året om. Det ger möjlighet för människor att kunna bo och leva i Åre och därmed fortsätta välkomna gäster till Åre året om.

Tack vare ett helårsperspektiv går det att utveckla hållbara lösningar som värnar om både människa och miljö, vilket bland annat inkluderar att verka för ännu bättre tågförbindelser oavsett dag på året och förbättringsarbete på våra leder på fjället. Åre är en fantastisk plats att besöka för en fjällsemester, sommar som vinter, men också en plats att bo på och längta hem till.

”Ett viktigt arbete för oss på Åre Destination är att utveckla fler säsonger på året så att det blir lika naturligt att lägga en sommarvecka i Åre som en vintervecka, och därmed få en hållbar utveckling av Åre.  Vår roll är att agera i frågor som handlar om det gemensamma och prioritera utvecklingsområden vi behöver satsa på tillsammans för att bidra till ett Åre som mår bra och utvecklas” säger Therese Sjölundh, VD på Åre Destination.

Aktuella projekt just nu är den utökade satsningen på tåg som transportmedel och en närmre relation med norska Tröndelag. I Åre finns ett medvetet fokus på nära marknader och att bygga en stark relation med gästen som kan återkomma flera gånger per år i takt med säsongernas skiftningar. Det görs också en satsning på att i nära samarbete med områdets markägare utveckla de avtal som ligger till grund för spår och leder i Åre för att kunna skapa en ännu bättre fjällupplevelse till fots, på cykel och på skidor.

I Åre öppnar första sommarliften i början på juni vilket ger fantastiska cykelmöjligheter på de byggda lederna redan tidigt på säsongen. Tillsammans med fin grusvägscykling och den pumptrack som byggts vid Nationalarenan består perioden mellan säsongens sista skidåkning och säsongens första cykling bara av några dagar.

Från luftgäster till världselit

Åre är en liten by i Norrlands inland med cirka 4500 invånare. Hit kom de första “luftgästerna” redan i slutet på 1800-talet, ordinerade fjälluft och rörelse på recept av läkare i storstan. Sedan dess har denna lilla fjällby formats av människorna som bor här, för att ta emot såväl världselit som världsmedborgare, och bjudit gäster på minnen för en livstid.

Åre Destination är till 100% ägt av företagare i Åre. Vi samspelar med Åre kommun och Region Jämtland Härjedalen och driver frågor som ingen enskild aktör i näringslivet mäktar med. Ju fler människor som kan försörja sig i Åre året runt, desto mer samhällsutveckling kan ske. Runt 250 företag är medlemmar i Åre Destination och varje steg som tas hos vart och ett av byns företag i riktning mot ett mer hållbart Åre bidrar till det övergripande hållbarhetsarbetet för Åre som helhet.

Fyra förhållningssätt

Genom att låta följande fyra förhållningssätt genomsyra allt vi gör arbetar Åre Destination kontinuerligt för att utveckla ett långsiktigt hållbart Åre.

1. Nya säsonger. Genom att utveckla nya perioder nyttjas Åres kapacitet mer jämnt över hela året, vilket skapar samhällsstabilitet genom t.ex. helårsjobb, jämn samhällsservice och en bredare bas för företagande.
2. Relationer och nära marknader. Med relationsbyggande som bas, nyttja potentialen med kortare resväg som ett sätt att minska transporternas påverkan.
3. Datadriven omvärldsbevakning. Genom statistik och analys mäter och analyserar vi utvecklingen som destination vilket fungerar som underlag för framtida beslut.
4. Ta hand om. Genom utvecklingsinsatser, information och att kanalisera besökare rätt bidrar vi aktivt till att värna om vår natur och miljö.

Åre Destination arbetar för att tågen ska gå

Foto: Snälltåget

Hållbara leder på fjället

Foto: Anette Andersson

Höstlov i Åre - en period som växer

Hållbarhet i Åre

Omtanke om människan & omsorg för miljön

Den här listan med exempel på arbete som gjorts – och som görs – för platsen Åre har vi som mål att fortsätta fylla på kontinuerligt med framåtriktade steg som tas med målet att göra Åre till en mer hållbar plats att resa till och bo på:

  1. Åre Destination arbetar för en större spridning av säsonger, och att utveckla vår plats med hänsyn till årstider så att det våra gäster upplever under sin vistelse är utifrån vad säsongen erbjuder och natur och djurliv tillåter.
  2. Åreskutan är lämplig för stora fjällupplevelser under nästan hela året. Detta fjäll är inte ett aktivt renkalvningsland, och på de officiella lederna bedrivs ingen jakt om hösten. Hit kan gäster komma till fots, på cykel och via lift – vilket gör fjället tillgängligt för fler.
  3. Åre Destination arbetar för förtroendefulla relationer till markägare i syfte att skapa hållbara leder på Åreskutan med omnejd.
  4. Åre ingår i Natura 2000-nätverket: ett europeiskt nätverk av skyddade områden som syftar till att bevara biologisk mångfald och skydda olika arter och naturtyper.
  5. Åre Destination bedriver ett intensivt påverkansarbete för ökad tågförbindelse till Åre, vilket resulterat i dagliga tågavgångar hela året. Åre station ligger mitt i byn, ett stenkast från fjället.
  6. Den största kommersiella aktören inom gästupplevelser i Åre är SkiStar, med tydliga målsättningar som rör förnybar energi, förnybara drivmedel, en tystare fjällvärld och bevarandet av biologisk mångfald. Arbetet görs med syftet “en framtid med vita vintrar”.
  7. Företagsporträtt “Ett mer cirkulärt Åre” – I en serie filmer har vi lyft fram företag i Åre och deras satsningar inom hållbart och cirkulärt företagande, som goda exempel på åtgärder som kan genomföras inom olika branscher.
  8. I Åre finns två butiker med enbart begagnade produkter; Åre Second Hand säljer vidare allt från husgeråd till barnkläder, Åre Mountain Recycle är sedan mer än 20 år specialiserade på att sälja använda sport- och outdoorprodukter vidare till nya äventyrare.
  9. Hotell Copperhill Mountain Lodge är en del av hotellkoncernen Strawberry med ett gediget hållbarhetsarbete på tre ben; People, Planet & Profit.
  10. Restaurangen och besöksmålet Bergstugan i Fröå har ett långtgående arbete med att använda lokala råvaror som är i säsong, undvika svinn och minimera sitt avtryck.
  11. Hos Outdoor Buddies kan du, istället för att köpa och äga alla prylar och kläder för fjället, hyra allt från tält och sovsäckar till vandringskängor, skidkläder och lavinsäkerhetsutrustning. Du kan även få hjälp att laga och tvätta dina tekniska kläder på rätt sätt så att de håller längre.
  12. Åre Städdagar är en tradition sedan 1980-talet där byns företag, föreningar och befolkning går samman för att i maj städa allmänna ytor, vägrenar och strövområden i Duved, Åre och Björnänge inför sommaren.
  13. I Åre Skidfabrik, Skandinaviens enda skidfabrik, produceras skidor i en fabriksmiljö där man arbetar kontinuerligt med energieffektivisering och hållbarhet i samarbete med forskningsinstitutet RISE med målet att vara världens mest hållbara skidfabrik.

Hållbarhetsporträtt Skistar Åre

Taggar

Senast uppdaterad 11 september 2024