Turister vid Årebanan.

Nils Thomasson/Jamtlis fotosamlingar

Åre museum

Åre Destination

Åre Gamla kyrka

Åre Destination

Åre Hembygsgård

Åre Destination

Fröå Gruva

Åre Destination

Historisk upptäcktsresa i Åredalen

Åre växer och knakar. Idag en modern skidort med nya mästerskap, nya byggnader, nya liftar, nya företag. Förr utspridda bondgårdar vid genomfartsleden Sundsvall – Trondheim. Vi tar en sväng till svunna tiders landmärken.

Vi börjar vid Åre Hembygdsgård vid Ullåns utlopp, i den västra änden av byn och med utsikt över Åreskutans från sydväst. Själva gården i sig inte så historisk men byggnaderna och föremålen som finns här har samlats och byggts upp på här för att visa hur en gård i Åre Socken kunde se ut under 1800-talet. Det är timmerhus som har räddats från det moderna samhället framfart och det är dessutom en fantastiskt mysig och stilla plats. Här finns en mangårdsbyggnad, två härbren, en ladugård med vedeldad bakugn, ett sockermagasin, en loge, ett skolhärbre och en gammal smedja. Mangårdsbyggnaden har inredda rum med historiska föremål från bygden som berättar fjällbondekulturens historia och här håller också gårdens café till på sommaren. Vissa dagar finns det möjlighet att prova på tunnbrödsbakning och oftast går det att köpa nybakt tunnbröd i cafét.

Färden går vidare till centrala Åre och Åre gamla kyrka – den enda medeltida stenkyrkan i Skandinaviens fjällvärld! Tänk att den har stått på sin plats ända sedan slutet av 1100-talet. Då var den hälften så stor som idag, men det räckte för Åre socken ända fram till 1700-talet när den byggdes ut till dagens storlek och fick den interiör den har idag. På 1700-talet passade man också på att modernisera helgonbilden av vikingakungen St Olav, daterad till 1300-talet, genom att byta ut kungakronan till en karolinerhatt. Kyrkan var och är dessutom ett välbesökt mål på pilgrimsleden St Olavsleden som går från Selånger till Trondheim, via Åre.

Nästa anhalt är Åre Museum som ligger i Bergbanans bergstation uppe vid Hotell Fjällgården. Bergbanestationen är en av Åres historiska byggnader som starkt påverkat utvecklingen till det besöksmål som Åre är idag. Museet invigdes 2013 och visar Åres historia från bondby till turistmetropol. Här finns föremål och bilder som berättar om dalens samiska befolkning, bondesamhället, luftgästerna, curlingen och bobens betydelse för Åres utveckling och mycket mycket mer.

Vi avslutar resan uppe i Fröå Gruva en dryg mil från Åre centrum. Åreskutans östra sida sträcker ut sig i fjärran och härifrån ser man hur stort fjället faktiskt är. Fast nu är det egentligen inte den vackra utsikten vi är här för, utan för att hänföras över den välbevarade koppargruvan som var i drift 1744 till 1919. Under den här tiden växte ett gruvsamhälle fram och många av husen står kvar än i dag. Ett enkelt sätt att sätta sig in i 1800-talslivet i den lilla byn är helt enkelt att ta en tur längs Torprundan (led 224). På flera av husen finns informationsskyltar som berättar om byggnaderna och områdets historia. Under sommar- och vintersäsong håller Bergstugan öppet för lunch och fika.

Senast uppdaterad 4 augusti 2023