Outdoor Stories
Med värme och kunskap erbjuds hållbara fjällnära upplevelser som stannar kvar. Inkluderande atmosfär och glittrande ögon garanteras. Guidar året runt!
Hitta formen i Björnens milspår.
Foto: Anette Andersson
Kom i din toppform på längdskidor i Åre. Det gäller att få många mil i längdbenen innan långloppet. Vi har plockat fram några slingor som passar utmärkt att nöta fram formen i.
Här har vi en lagom slinga att träna både stakning och uthållighet i. 10-kilometersspåret i Björnen är relativt snällt i den mening att det bjuder på lagom långa och branta uppförsbackar och lagom långa och branta nedförsbackar. Särskilt om man väljer att följa skyltarna “lättare väg ut på spåren” och “lättare väg hem” (då blir rundan även lite kortare, ca 9,5 km…).
Varianter: Eftersom milspåret börjar och slutar tillsammans med 3- och 5-kilometerspåren kan det vara lite mycket folk precis i början och slutet. Det går då att bygga på med att köra in på 15-kilometerspåret. Den 5-kilometerslingan börjar och slutar på samma ställe så om den faller i smaken går det att loopa den några varv innan det är dags att vända tillbaka till spårcentralen.
Elljus: Hela milen har inte elljus så när det är mörkt är det 5-kilometersspåret som gäller. Vill man åka längre är tipset att köra den sista loopen (där spåren möts på dit- och hemväg) ett gäng gånger innan man vänder tillbaka till spårcentralen. Belysningen slås på 07.00 och av 22.00.
Spårkort: För spåren i Duved, Ullådalen och Björnen gäller samma spårkort, information och priser på det hittar du här.
Har har vi ett riktigt fostrande spår. Vi brukar säga att sjuan i Duved är som milen i Björnen. Addera då lite extra kilometer på det så har vi en slitigare mil helt enkelt. Dessutom är milen i Duved 10,5 kilometer och milen i Björnen 9,9 kilometer. Så i milspåret i Duved bygger du bra på konditionen och uthålligheten. Självklart finns det även här riktigt bra sträckor att stakträna på.
Varianter: Om man vill tuffa på det lite extra så är det bara att bygga på med en extra slinga ut på 15-kilometerspåret. Här har du en rejäl uppförsbacke extra men belöningen är att du är i stort sett helt ensam.
Elljus: I Duved är det belyst upp till sju kilometer (07-22). Men eftersom sjuan i Duved är som milen i Björnen är det ett riktigt bra träningsalternativ utanför ljusets timmar.
Spårkort: För spåren i Duved, Ullådalen och Björnen gäller samma spårkort, information och priser på det hittar du här.
När man inte nöjer sig med ett vanligt milspår och vill ta sig upp från skogsterräng och vidare ut på fjällvidderna, ja då väljer man Serpentinen (18 km) i Edsådalen. Spåret ät en förlängning av milspåret och tar dig upp till trädgränsen.
Träna som flerfaldiga Vasaloppsvinnaren och Årebon Lina Korsgren, den majestätiska leden för Årefjällsloppet har start i Trillevallen och mål i Edsåsdalen. Med en stigning på 1300 meter är det här en riktig kraftmätning av långloppsformen.
Okej. Vi lovade att plocka fram några slingor men i Vålådalen är det i stort sett alla slingor som passar för att vässa långloppsformen. Vålådalen är dessutom Officiellt Vasaloppscenter. Nöt i Elljusspår upp till 7,5 km, jobba på konditionen i Intervallspåret (3 km), utmana dig i Sapporospåren (3,5 + 6,5 km), testa Mathias Fredrikssons favoritspår Lahtispåret (10 km) eller dra på en långtur i Holmenkollenspåret (17,5 km).
Elljus: Elljusspåret i Vålådalen är 7,5 kilometer långt men går att korta av vid 2, 3, 4 och 5 kilometer utefter önskemål. Elljusen är påslagna 06-11 och 15-22 varje dag.
Spårkort: I Södra Årefjällen, dvs Edsåsdalen, Trillevallen, Ottsjö och Vålådalen gäller samma spårkort, priser och information hittar du här.
Mängdträning och många mil i all ära, det finns mycket kraft att spara på att ha en bra åkteknik. Så passa på att bli riktigt bra på att åka längdskidor i Åre med hjälp av någon av de kompetenta tränare som finns här. De kan även tipsa dig om det är någon del av din utrustning som du skulle tjäna energi på att uppdatera och du kan passa på att testa olika typer av skidor på snö för att hitta det som verkligen funkar bra för dig. Tips på både instruktörer och prylexperter hittar du nedan.
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Senast uppdaterad 3 augusti 2023