Fiska i Åre – ett av landets mest produktiva öringvatten
Fisket runt Åre är rikligt i både variation och bestånd med ett av landets mest produktiva öringvatten. Här ligger många fiskevatten i anslutning till Indalsälvens början med sitt rena fjällvatten. Det innebär att temperaturerna är gynnsamma för fisken med bra syresättning tack vare kyligt fjällväder och rikligt regn. Älvarna tas hand om genom Länsstyrelsens arbete med att gräva lekgropar och sätta ut sten och stock. Oavsett om du vill åt en stunds kvällfiske eller tillägna dagarna ditt drömfiske så har du kommit rätt.
Fjällvatten för fiske
Runt två miljoner svenskar sportfiskar och du som vill fiska i vatten runt om Åre och Västjämtland har att göra för en livstid innan allt är avfiskat. Behöver du samsas med resten av familjen om dagsutrymmet och andra aktiviteter finns det flera närliggande vatten att välja bland, men om du har fri tillgång till din fisketid och vill uppleva fiske långt bort från andra människor så är de riktigt bra platserna nästan obegränsade även om de kräver sin dagsmarsch.
Hela södra Årefjällen har upplåtna fiskevatten som är tillgängliga genom statligt fiskekort, eftersom dessa platser sällan ligger nära bilväg kommer du som längtar till tystnaden och ensamheten att ha gott om utrymme.
I vattnen runt Åre nappar det mesta: abborre, gädda, sik, harr och så röding och öring förstås. Medelvikt på öringen är ett halvt kilo och störst chans på stor fisk har du i augusti när öringen vandrar upp för lek. Då är tipset att fiska på mikroskopiska torrflugor eller stora streamers.
Från mitten av maj fram till midsommar ges också tillfälle för fiske efter stor öring när elritsans lek lockar öringen att följa efter. Ytterligare chans finns genom streamingfiske innan det börjat kläcka för torrflugeperioden. Rockenkläckningen pågår veckan efter midsommar och upp till en månad efter, men kan variera beroende på temperaturskiftningar.
Fisketipsen finns hos Fjällsport i Duved
I Åretrakten samlas fiskare i butiken Fjällsport mitt i Duved. Här finns utrustning och hemliga fisketips, fiskeguide att boka och chans till fiskekurser.
Max Olofsson, ägare av Fjällsport i Duved, har fiskat i Årevattnen hela sitt liv. Han menar att du kan ha bra fiske hela året, men fiskar du planlöst så kommer du få mycket små fisk.
”Det står alltid större fiskar på matplatser – det är bara svårt att få dem” /Max, ägare Fjällsport i Duved.
Vad nappar fisken på i Åres fjällvatten?
Den vanligaste frågan hos Fjällsport är vad fisken nappar på. Svaret är alltid att det beror på. Flugfiske eller haspel? Var i livscykeln är insekterna? Händer inget på ytan så är rekommendationen alltid streamer och fiskimitationer. Men Max delar också med sig av specifika tips:
”Här uppe nappar fisken på fjädermygg, stora danicas och svartröda zonkers. På haspel är det lillsigge, kopparskedar och spinnare. Oavsett vilket fiske du föredrar så ska du ha variation på färg, form, vikt och storlek” rekommenderar Max.
Fjällsports tips till närliggande fiskevatten
Catch & release: rekommendationer i Åre
För den som fiskar enligt principen catch and release i vatten runt om i Åre finns minimåttet 25-30 cm. Inget officiellt maxtak kräver att du släpper tillbaka fisken men Max rekommendation är att låta all fisk över 2 kg gå tillbaka igen för att hålla beståndet friskt och hälsosamt.
Hantera fisken varsamt och drilla den inte för hårt. Detta är särskilt viktigt när vattentemperaturen är hög. När fisken drillas så kämpar den för sitt liv, och kan bli riktigt sliten. Håll fisken i vattnet och låt den lugna ner sig innan du skickar iväg den. Fisken får mjölksyra av kampen, konsekvensen som uppstår är utmattning vilket kan ha ihjäl den. Genom att låta fisken lugna ner sig i vattnet för syresättning innan du släpper iväg den så undviker du att fisken dör av sviter från striden.
Undvik att ta upp fisken ovan vattenytan mer än absolut nödvändigt, och om du behöver röra den så ska du göra det med blöta händer. Detta förhindrar att du förstör fiskens slemskikt som är deras viktiga skydd mot sjukdomar och infektioner.
Behöver du hantera fisken ovan vatten så var noga med hur du håller i den. Stora fiskar på över 2 kilo är beroende av trycket från vattnet som håller ihop dem och i luften så finns inget som stöttar buken. Lägg en arm under fiskens kropp – och se till att fisken kommer igång i vattnet innan du skickar iväg den.
Senast uppdaterad 21 november 2024