Vålådalens Fjällstation
Hotell och restaurang i fantastisk miljö. Högklassiga längdspår, turåkning, löpning, cykel och vandring. Guidning, uthyrning, lektioner & aktiviteter.
Foto: Emrik Jansson
Downhillcykling: Fart, teknik och en liten dos adrenalin på det – att cykla utför, alltså downhill, är bland det roligaste du kan göra på sommaren. Det här behöver du för att komma igång.
Att cykla utför ett fjäll kräver mycket av din cykel och just därför är det viktigt att den är kraftig och tål rejält med påfrestningar. Dämpning fram och bak är givet, precis som kraftiga däck. Vilken typ av cykel du väljer beror däremot lite på vad du tänkt göra för cykling.
Downhillcyklar är renodlade cyklar med oftast 200 millimeters dämpning både fram och bak. Fram sitter en dubbelkronad gaffel, ungefär i samma stil som på en motocrosscykel, för att vara så stabil som det bara går. Baktill hittar du oftast en dämpare med fjäder eftersom den tål ordentligt med stryk. Sadeln sitter lågt för att du ska kunna röra dig ordentligt i svängar och när det blir lite brantare.
Downhillcyklar är fantastiska när det går utför, de tål både rejält med fart samtidigt som de är lugna och trygga. Om du inte cyklat utför förut är det här cykeln för dig – Åre har ett gäng olika butiker som har bra downhillcyklar för uthyrning. Däremot, precis lika bra som downhillcykeln är utför, lika dålig är den att trampa uppför med. Här ligger allt fokus på att ha kul utför.
Om du är sugen på att även kunna trampa lite, eller helt enkelt vill ha en cykel som är rolig även på lite flackare leder, är en endurocykel modellen för dig. Enduro är i grunden en tävlingsform av mountainbike som går ut på att trampa för egen maskin upp till starten och sedan gasa på fullt utför.
Endurocyklar har 150-170 millmeter med dämpning både fram och bak men är samtidigt lite lättare och även enklare att trampa med än en downhillcykel. Trots det fungerar dom fint att cykla på Åreskutan med.
Nu vill vi ju inte skrämma upp er i onödan men ibland händer det att man ramlar när man kör utför, det är en del av leken. Så en kraftig och ordentligt skyddande integralhjälm är ett måste när du cyklar downhill.
Ett par goggles skyddar ögonen mot uppflygande damm eller lera. Cykelgoggles har till skillnad från skidgoggles bara en lins och oftast klart glas, det kan nämligen bli ganska mörkt inne i skogen med ett par spegellinser.
Hur mycket skydd du väljer att bära är helt och hållet upp till dig men vi rekommenderar minst att använda knäskydd och ryggskydd om du ska syssla med downhillcykling. Sedan kan du lägga till armbågsskydd och bröstskydd om du vill känna dig extra säker. Eller skaffa en skyddsjacka med allt i ett.
Om du inte vet var du ska börja titta eller vad som passar dig kan du alltid be om hjälp i din lokala cykelshop eller hos cykeluthyrare här i Åre. Längre ner på den här sidan finns en lista med cykelföretag i Åre som gärna hjälper dig hitta i utrustningsdjungeln.
Du behöver inte nödvändigtvis köpa specifika kläder för att cykla downhill, även om det givetvis finns kläder som är specifikt framtagna för det. Gräv lite i garderoben hemma så hittar du garanterat något som du kan använda till att börja med.
Funktionströja med plats för skydd under.
Shorts. Helst ett par i kraftigt tyg som går till knäna
Cykelhandskar med långa fingrar och bra grepp. Skaffa ett par specifika cykelhandskar, de har överlägset grepp.
Ett par stadiga, renodlade cykelskor är en vettig investering om du tänkt cykla mycket. De har en sula som både är gjord för att fästa bra på pedalen och inte vika sig över den när du trampar i ordentligt. Vilka cykelskor du ska välja beror på vilken typ av pedal du använder.
Plattformspedaler
En “vanlig” pedal med stor plattform som dessutom försetts med små pinnar för att ge ett bättre grepp. För att funka optimalt behöver du en stadig sko med en relativt slät och greppig gummisula som ger bra friktion mot pedalen. Den här kombinationen fungerar fint både för stigcykling och om du vill åka mer utför.
SPD-pedaler
Kallas även clipspedaler eller liknande och består av ett system som liknar en skidbindning där en liten kloss som är fastskruvad i skons sula fäster i pedalen. Det finns en uppsjö olika varianter av både pedaler och skor men sikta på en pedal med en plattform runt själva pedalmekanismen som ger lite extra stöd och som du kan stå på om du missar att klicka i. Kombinera med en sko med medel till styv sula och du har en bra kombination för både att trampa och åka utför.
Att hyra en guide är det bästa sättet att snabbt och säkert få koll på både lederna i Åre Bike Park och få lite smarta tekniktips. Alla Åres cykeluthyrare erbjuder certifierade cykelguider och du kan välja mellan korta introkurser på ett par timmar eller heldagsguidning.
Din telefon fungerar både för att dokumentera dig och dina vänners äventyr på Åreskutan och som en säkerhetsutrustning om något går åt skogen. Lägg in larmnumret till cykelpatrullen i dina kontakter; 0647-130 91
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Visa fler företag
Senast uppdaterad 4 september 2023