Löpning i Åre

Löpning har seglat upp som en av Åres mesta aktiviteter under hela året. Men sommaren är givetvis fortsatt störst på det området, inte minst tack vare de lopp och multisporttävlingar som Åre står värd för under vår, sommar och höst. Hitta ditt lopp här, eller tips på rundor och turer för dig som antingen förbereder dig för tävling eller för dig som helst springer på egen hand utan åskådare och medtävlande.

Tävlingar & multilopp

Det anordnas tävlingar för alla, nybörjare som experter, amatörer och elit, i och runt Åre. Varianterna varierar från stafett för hela familjen, kollegorna och kompisarna, till maraton i tuff terräng. Hitta din favorit här.

St Olavsloppet 26-28 juni

Inled löpsäsongen med en riktig löparfest! Det här är en 34 mil lång landsvägsstafett som pågår i fyra härliga dagar och etapper. Som namnet avslöjar går loppet längs delar av den historiska St Olavsleden, från Östersund i öster till Trondheim i väster eller tvärtom (platsen för start och mål byts årligen). Det här är ett lopp som passar alla, från motionär till elit, från ung till gammal, och alla varianter av lagbildning är möjligt.

Fjällmaraton Gastronomi 27 juni

(tidigare Öppet fjäll)
Fjällmaraton Gastronomi 43 eller 26, riktar sig till de som under lugnare former vill uppleva de klassiska fjällmaratonlederna. Banan är dragen i en fantastisk fjällmiljö och längs vägen serveras god mat och dryck med lokal prägel (en hint om vad du får uppleva finns så klart i namnet). Den utökade starttiden ger deltagarna möjlighet att ta sig igenom bansträckningen utan tidspress.

Kia Fjällmaraton Årefjällen 25 juli-1 aug

Kia Fjällmaraton Årefjällen erbjuder totalt 10 lopp under 8 dagar. Det är traillöpningens egna festival med skön stämning och mängder av löparupplevelser. Bland de olika loppen kan du välja på till exempel Salomon 27K, Peak Performance Vertical K och givetvis maratonloppen. Här finns verkligen något för alla, oavsett du är nybörjare, motionär eller elit, och givetvis finns även alternativ för barn med spring i benen.

Swedeman Xtreme Triathlon 8 aug 

Som namnet antyder är det här en extrem variant av en triathlontävling. Tävlingen går genom vacker natur och dramatisk och utmanande terräng och består i vanlig ordning av simning, cykling och löpning. Tävlingen inleds med 3,8 kilometer simning i Öster-Noren som följs 205 kilometer cykling och ett mjölksyrepass deluxe om 2600 höjdmeters löpning runt Åreskutan innan deltagarna passerar mållinjen.

Utmanande löpturer i Åre

Tänk på att…

…vädret kan skifta snabbt. Se till att ha med dig extra kläder och lite extra energi att fylla på med.
…kolla väderapparna innan du ger dig ut och tala om för någon var du ska starta, var du tänker sluta din tur och när du planerar att komma tillbaka.
…ta med din mobil eller, om du planerar att vara ute länge och kanske någonstans där du saknar mobiltäckning, t.ex. en satellitkommunikationsenhet som In Reach.
…det finns ingen skam i att vända tillbaka. Fjället står kvar en annan dag. Better safe than sorry, som man brukar säga.
…spång som läggs ut på myrmark och annan mark som ofta blir lerig är bekvämt för dig som springer men skyddar också marken mot slitage. Håll dig till spången så gott det går och undvik helt leder som är väldigt blöta när det varit regnigt väder.
…om du ser ren eller andra djur på vägen: Undvik att störa dem och välj en annan väg än rakt igenom flocken.

Lite kortare löpturer

Totthummeln runt & upp

Stigning:  515 m | Längd: 5,6 km | Hitta fram: Ta led 213.

Är du van backlöpare tar du denna runda före frukost men många av oss varvar löpningen med snabb vandring uppför de brantaste partierna. Leden är som brantast genom den lummiga fjällbjörksterräng, sedan flackar det ut något när du närmar dig toppen. Väl uppe väntar vackra vyer!

Platåleden

Längd: 6,3 km | Hitta fram: Ta led 260.

Den relativt lätta leden börjar med spång i uppförslut fram till Platåkåtan. Sedan följer några kilometer genom fjällbjörksskog innan du har hela Ottsjöplatån framför dig. Leden över myren är spångad. Efter myren kan du göra en avstickare upp till Kläpphögarna för att få den härliga utsikten mot Ottsjön och Ottfjället.

Lederna till Lillådammen och Byxtjärn

Längd: 7 km | Hitta fram: Ta led 221c

Spring i skogen utmed led 221 som tar dig mot Lillådammen och Byxtjärn. Leden börjar vid Fröå Gruva och efter några kilometer delar sig leden till de två tjärnarna. Byxtjärn ligger mer skyddad för väder och vind medan Lillådammen är mer väderutsatt och bjuder på lite lerigare stig. Samma led tar dig tillbaks till utgångspunkten igen. Ett kallbad i någon av tjärnarna kan vara svalkande och skönt! Belöna dig själv med en ordentlig lunch på Bergstugan vid Fröå efter turen.

Solstigen

Stigning: 160 m | Längd: 3,9 km | Hitta fram: Ta led 219

Vackra Solstigen har över 100 år på nacken och det var här de tidigaste “luftturisterna” njöt av vyerna. Börja vid Bergbanan/Fjällgården och spring genom skyddande fjällskog på sluttningen av Totthummeln. Här springer man genom en riktig trollskog. Efter halva sträckningen viker leden tvärt av åt höger och tar dig ner till Åre torg via en mysig byväg.

Åtorpsrundan

Stigning: 90 m | Längd: 4,2 km | Hitta fram: Ta led 225

Familjevänliga Fröå Gruva bjuder på många favoritrundor att springa med barn i alla åldrar, med Åtorpsrundan som en snäll variant för de med mycket spring i benen. Leden går i skogsmiljö hela vägen. Vid det gamla gruvfältet i Fröå finns grillplats med ved, ta med en ryggsäck med korv och grilla som avslutning på turen, här finns det mycket spännande att upptäcka när magen är påfylld igen!

tips aktiviteter Åre september

Längre löpturer

Lillskutan

Stigning:  560 m | Längd: 11 km

Runt Lillskutan bjuder leden på varierad terräng med stig som går genom vacker granskog och kalfjäll med löpning i ostörd miljö där du ofta hittar överskuggad snö som långsamt tinar efter vintern. Här porlar fjällbäckarna under dina fötter vilket innebär att det beroende på tidigare väder kan vara bitvis blött. Ta liften VM6:an och Hummelliften upp till starten så sparar du några höjdmeter för benen!

Stendalsrundan

Stigning: 410 m | Längd: 10,3 km

Ta VM6:an och Hummelliften upp till Mörvikshummeln och följ skyltningen mot led 210. Alternativt tar du VM8:an upp och sparar några höjdmeter längs vägen och får nästan enbart ”negativa höjdmeter” hela vägen hem. Leden går ner i Stendalen med fin utsikt mot Mullfjället i väster och vänder sedan österut med härlig utförslöpning ner genom fjällbjörkar mot Åre by. Den här rundan ger dig mycket fjällkänsla med byn som utgångspunkt, och en av fördelarna med att testa trailrunning i Åre är att liftarna kan ge skjuts en bit upp.

Hitta fram: Ta led 201

Tegeforsen tur & retur

Stigning: 20 m | Längd: 12 km

Leden till Tegeforsen bjuder varken på obanad terräng eller kalfjäll men är en härlig runda för trötta ben som längtar efter lättrampad asfalt och grusväg. Här kan du springa med barnvagn eller i den värsta sortens väder. Från Åre torg till Tegeforsen är det ca 6 km enkel väg, varav hälften på grusväg – du springer över tågspåret strax efter den kurviga biten på Årevägen, följ markeringarna för led 218 eller S:t Olofsleden (Pilgrimsleden).

Hitta fram: Ta led 218

Björnentriangeln

Stigning: 460 m | Längd: 16,8 km

Detta är en längre tur för dig som vill njuta länge utan att behöva tröttna på grund av många höjdmeter. Leden är känslig för väder vilket innebär att den kan vara blöt om det varit mycket nederbörd den senaste tiden. Björnentriangeln går inte uppför branta fjälltoppar, men däremot kommer du nära dramatiska Blåsten som kan ge skugga åt leden med sina mäktiga branter. Här trivs en och annan rovfågel!

Hitta fram: Ta led 221

Långa löpturer

Spring långt och länge eller få tips på stigar med lite större upplevelse! Här är vår lista med fyra fjällfavoriter för en löptur som är långt från elljusspåret hemma i stan. Packa löparryggsäcken med förstärkningsplagg, extra energi och en vattenflaska som du kan fylla på i en porlande fjällbäck. Meddela vart du planerar att ta vägen för dagen och se fram emot exotisk fjällnatur,  vildmarkskänsla eller riktigt många kilometer med evighetsutsikt.

Senast uppdaterad 17 mars 2025